Pater Cvek

PaterCvek

Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj – starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba kako ga često nazivaju, rođen je u Bizeku, 10. veljače 1934. godine,  gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Potom upisuje Školu učenika u privredi, gdje izučava zanat za autolimara. Naknadno uz rad u ZET-u upisuje i završava i srednju ekonomsku školu.

1967. odlazi u novicijat Družbe Isusove koji traje dvije godine. Nakon novicijata studira filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređuje se za svećenika.

1968. s dvojicom subraće, skolastika, osniva grupu za posjete starih, bolesnih te napuštenih osoba.

1969. u Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu osniva tzv. „Prvu karitativnu grupu“ za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i „Zajednicu kršćanske ljubavi“ kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

1990. godine iz tog apostolata rađa se i Katolička udruga „Kap dobrote“ za pomoć najpotrebnijima, koju je osnovao zajedno sa svojim suradnicima.

2002. utemeljena je Zaklada „Biskup Josip Lang“ čiji je suosnivač i u čijem je radu sudjelovao pomažući osobama na kraju svoga životnog puta u Domu-Biskup Josip Lang u Maloj Gorici blizu Petrinje.

Svaki dan, dugi niz godina, korak po korak, noge patera Cveka vodile su ga u posjetu onima koji su ostali sami, zaboravljeni i ostavljeni od svih… Nekada je to činio na svom biciklu, po kojemu je godinama bio prepoznatljiv. Bez obzira na vremenske uvijete, neovisno da li je ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, p.Cvek je odlazio najpotrebnijima koji su ga željno iščekivali. Razgovor, lijepa riječ, stisak ruke… ono je što „te“ ljude gura naprijed, nedajući im da posustanu na svom nimalo lakom životnom putu. Čovjeku možete dati bilo što materijalno, ali svi novci ovoga svijeta, lijepo uređeni stanovi, skupi auti… ne mogu nadomjestiti samoću. „Čovjeku je najpotrebniji čovjek!! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam nema, mora sam imati u sebi osjećaj ljubavi, dobrote prema potrebitima.“ bila je misao koja je vodila p. Cveka u njegovom apostolatu do kraja njegova životnog puta preminuvši u Gospodinu 27. svibnja 2019. godine.

Izdao je četiri knjige:

„Socijalni križni put“

„Iz dnevnika otpisanih“

„Živim, a ne postojim“

„Sjeti me se“

Dobitnik je i brojnih nagrada te priznanja od kojih treba izdvojiti:

  1. „Red Danice Hrvatske“ nagrada predsjednika RH Stjepana Mesića
  2. „Ponos Hrvatske“, godišnja nagrada Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i poštenja
  3. „Životno djelo“, nagrada za humanitarni rad na državnoj razini
  4. “Milosrdni Samaritanac”, godišnja nagrada Crvenog križa
  5. “Čini dobro – osjećaj se dobro”, godišnja nagrada Centar za palijativnu medicinu,                                medicinsku etiku i komunikacijske vještine zagrebačkog Medicinskog fakulteta
  6. Nominacija za osobu godine

Čestitka Jerka za Badnjak!

Direkt plus – Tko pomaže siromašnima?

Empatija – briga za bolesne, napuštene, umiruće

Puls Hrvatske

Pater_Antun_Cvek