Formacija isusovačkih suradnika

Poštovani volonteri,

Znate da nam je ponuđena duhovna poduka i pomoć od strane isusovaca. Ponudili su nam nešto što oni u svojoj terminologiji zovu “formacija isusovačkih suradnika“. O tome smo već pisali na našoj stranici pa podrobniju informaciju pogledajte u prvom pismu.
Za isusovački je red poznato da oni imaju dugu formaciju, dulju nego ostali crkveni redovi. Misli se na formaciju duše, da bude čim sukladnija Božjoj prije nego se položi zadnji zavjet kada sam Bog potvrđuje i prihvaća predanje ponuđeno i življeno unazad deset ili petnaest godina. Evo, te duge godine duhovnog rada, od pristupanja redu do ovih zadnjih zavjeta isusovci nazivaju formacijom.

U ovim, i za njih složenim okolnostima potresa i COVID-a, ponuđen nam je program koji je i u svojoj idejnoj fazi, a sigurno i i u realizaciji zahtjevan i iziskuje dodatni napor za njihovu zajednicu. U tom smislu, hoću reći, da nisu smatrali važnim i životvornim, ne bi se u ovome trenutku davali u takav projekt.

Vesna i ja koje smo odlučile sudjelovati u ovom projektu kao svojevrsni kuriri, prenositelji informacije, koordinatori – kako su nas oni nazvali, na sastancima dobivamo uputu za rad te se kroz neke zadatke i interakciju odmah na sastancima vježbamo u provedbi, a zatim je daljnja stvar primljeno – odmah – bez zadrške – prenositi u svoju zajednicu. Najprije na manji uzorak ljudi, naprosto jer je teško raditi sa puno ljudi istovremeno i zatim da se ovaj duhovni alat proširi na svu zajednicu.

Bit ove edukacije je naučiti prepoznavati kako Bog radi u našim osobnim životima i u svijetu. Učimo osjećati pokrete u sebi i grupi, prepoznati što nas približava, a što odvodi od Boga i na kraju učimo slijediti ono što vodi Bogu, a odmaknuti se od toga što odvodi od Boga.

U tom smislu, najpotrebnije je da se u ovoj duhovnosti koju smo dobili za našu zajednicu najprije pouče i vježbaju upravo oni koji za Udrugu donose važne odluke, a to jesu članovi Upravnog odbora. No, nema zapreke ukoliko bi se netko od volontera želio također odmah uključiti, slobodno neka se odmah javi Vesni ili meni.

Radom ćemo započeti sljedeći tjedan, u utorak 01. lipnja s početkom u 18.45 sati. Sastanci bi predviđeno trajali sat i pol.

Danas ćemo proslaviti sv. misu pa neka i ova nakana, … da se otvorimo duhom i da nam uspije primiti ove ponuđene Božje darove bude dio naše molitve.

Zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam,

Divna Mufić