O nama

Ideja o osnutku Udruge javila se još davne 1969. godine,kada p. Antun Cvek zajedno s nekolicinom volontera započinje s radom u sklopu Prve karitativne grupe. Vođeni mišlju da svaki čovjek koji se nalazi u potrebi ima pravo na pomoć, svoj rad usmjerili su ka onima kojima je pomoć uistinu najpotrebnija.

KATOLIČKA UDRUGA “KAP DOBROTE” formalno je osnovana i registrirana pri Ministarstvu uprave Republike Hrvatske 19.12.1990. godine, a 14.05.1994. godine potvrđena je od Hrvatske biskupske konferencije dekretom kao privatno vjerničko društvo u Crkvi.

ANTUN CVEK osnivač je Udruge, osoba oko koje se okupljaju entuzijasti, ljudi dobre volje i jakog htjenja kako bi djelovali za dobro “malog” čovjeka. Kao svećenik i duhovnik pruža primjer duhovnog i materijalnoga pomaganja ljudima u potrebi.

Trenutno Udruga na različite načine skrbi za oko 160 osoba, većinom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pomaže starije osobe lošeg imovinskog statusa, osamljene, narušenog zdravlja… koje zbog navedenog ne mogu zadovoljavati svoje svakodnevne životne potrebe. Riječ je o osobama koje nerijetko žive u podrumskim i tavanskim vlažnim stanovima ili drugim neprikladnim prostorima. Često su bez grijanja, električne energije i pitke vode te im nedostaju osnovi uvjeti za život i očuvanje zdravlja. Naši korisnici su osobe koje se ne mogu brinuti za sebe, a o kojima se nema tko brinuti. Pomoć koju im pruža Udruga od životne im je važnosti u svakodnevnoj borbi za preživljavanje.

60-tak VOLONTERA svojim djelovanjem svakodnevno nastoji ublažiti nevolje i nedaće korisnika Udruge. Prioritet pri tome uvijek imaju osobe koje nemaju podršku obitelji niti zajednice, koji su ostavljeni i zaboravljeni od svih. Volonteri svojim nesebičnim radom svjedoče ljubav prema Bogu i bližnjemu. Uz volontere tu su zaposlenici: njegovateljica, gerontodomaćica, administratorica/radnica u praonici rublja, vozač/kućni majstor, radna terapeutkinja i socijalni radnik. Zaposlenici surađuju s volonterima, oni su tu kada volonteri ne mogu sami.

Pružanje pomoći potrebitima se sastoji od:

♥ redovitih posjeta, zajedničkog razgovora, molitve…

♥ obavljanja sitnih usluga poput; odlaska liječniku, u ljekarnu, nabavke kućnih potrepština, manjih popravaka po kući, organiziranje prijevoza i sl.

♥ usluge pomoći u kući; pomoć pri pospremanju, priprema obroka i sl.

♥ usluge njege u kući; pomoć pri osobnoj higijeni, vježbe, masaža i sl.

♥ usluge praonice rublja

♥ savjetodavne pomoći; upućivanje, informiranje i savjetovanje radi ostvarivanja socijalnih, zdravstvenih i drugih prava

♥ osiguravanje paketa namirnica i higijenskih potrepština

♥ osiguravanje drva za ogrjev