Duhovne vježbe u Opatiji 29.-31.10. pod nazivom „Poziv graditelja društvenih veza“

Novi portal ignacije.hr

Hrvatski isusovci su sa suradnicima laicima prije godinu dana pokrenuli portal za duhovnost ignacije.hr. Radi se o Internet stranici koja po prvi puta na jednome mjestu na moderan način objedinjuje znanje i praksu duhovnosti svetog Ignacija Lojolskog koju već pet stoljeća baštine isusovci. Idejni začetnik i voditelj tog potpuno volonterskog projekta isusovac p. Tvrtko Barun.

Osim velikog broja članaka o ignacijevskoj tradiciji, portal sadrži poticajne i edukativne video sadržaje, teološke tekstove, meditacije te praktične ignacijevske savjete za dinamičan duhovni život. Obrađuje pitanje donošenja odluka, duhovne pratnje kao načina življenja Crkve, duhovnih vježbi, kao i dara i vještine razlikovanja duhova. Objašnjava kako se ignacijevska duhovnost živi u praksi i upoznaje čitatelje s djelovanjem pape Franje kao suvremenim primjerom primjene poznavanja života i djela svetoga Ignacija.

Portal ignacije.hr samo je jedan od ponuda Centra za duhovnost ignacije.hr . Dakle, osim samog portala, tu je ‘Prostor Duha’ kao molitvena stranica za svakodnevnu meditaciju, Tečajevi razlučivanja, svakodnevni animirani egzamen uživo, različite molitve, duhovne obnove i duhovne vježbe te organizacija različitih sadržaja na koje se zainteresirane osobe mogu prijaviti i doživjeti osobno iskustvo susreta s Bogom.

Idejni začetnik i voditelj projekta p. Tvrtko Barun do nedavno vodio Isusovačku službu za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, sada je tu službu prepustio subratu, pateru Stanku Perici koji je upravo i bio voditelj i animator duhovnih vježbi u kojima smo Kristina i ja sudjelovale ovaj vikend u isusovačkom Domu duhovnih vježbi u Opatiji.

 

Duhovne vježbe su se održale u Opatiji 29.-31.10. pod nazivom „Poziv graditelja društvenih veza“

Duhovne su vježbe bile nadahnute enciklikom papa Franje Fratelli tutti kojom nas poziva da ponovno otkrijemo poziv – biti građanima svoje zemlje i cijeloga svijeta, biti graditelji novih društvenih veza, da pokušamo dublje razumjeti kako je naše postojanje povezano s postojanjem drugih i da život nije vrijeme koje prolazi, već je vrijeme susreta.

Duhovne su vježbe bile izvrsno pripremljene i vođene od strane p. Stanka Perice, SJ. Postigli smo jedno lijepo zajedništvo i u ozračju povjerenja, radosti zajedništva, zagrljeni gostoljubivošću doma bavili smo se pojmovima velikodušnosti, gostoprimljivosti, u ulomcima Svetog pisma tražili poticaje za snalaženje u našem vremenu obilježenom individualizmom i konzumerizmom i osluškivali u njima Isusovu opomenu kako izvan sirotinje nema spasenja.

Otvaranjem srca željeli smo se osposobiti za izgradnju kulture susreta, te osvješćivati aspekte naše osobnosti koje nam priječe tu veću otvorenost, susretljivost i empatičnost.
Sve smo to pokušali napraviti na ignacijanski kontemplativno-akcijski način, tj. kombinirajući racionalnu i duhovnu razinu, tražeći razumijevanje umom i srcem.

Željela bih potvrditi da su ovo bile vrlo korisne duhovne vježbe koje svakako preporučam. Osobe koje se bave socijalnim radom naprosto trebaju, u mjeri u kojoj je moguće to uvrstiti u svoj životni raspored, sudjelovati u ovakvim programima jer je to neizrecivo blago i hrana za dušu.

Hvala i udruzi koja je to prepoznala i odobrila sredstva za naše sudjelovanje. Hvala i isusovačkoj zajednici koja se trudi  pružiti svekoliku pomoć Duha Božjem narodu uz minimalnu naknadu.

Divna Mufić i Kristina Konicija

 

Program duhovnih vježbi koje se nude nazvan je Program Manreza, pa usput budi rečeno,

Manreza je mjesto u Španjolskoj u kojem je sveti Ignacije na početku svog obraćeničkog života proživio intenzivne trenutke susreta s Bogom: od velikih kušnji i dezolacija do mističnih vizija. To iskustvo Manreze je temelj onoga što je kasnije zapisao u svojim “Duhovnim vježbama” i što ga je učinilo jednim od glavnih suvremenih učitelja duhovnog života.