Dragi naši štićenici, članovi , podupiratelji i prijatelji Katoličke udruge Kap dobrote !

Danas na Badnji dan po običajima naših otaca, kitimo borove i jelke i čekamo obilježiti naš 2020. Božić. I ovaj Božić će biti obilježen svečanim sv. Misama, našim lijepim pjesmama, našim svečanim odijelima i svečanim haljinama i na mnogim mjestima (pre)punim trpezama. Ali hrvatski Božić će biti obilježen i ove godine gladnim ustima, samoćom, prozeblim tijelima beskućnika, vlažnim stanovima iz kojih zaudaraju neugodni mirisi  nemoćne i ostavljene, izdane, progonjene i obespravljene naše braće i naših sestara . Naše braće i sestara kojima su nerijetko uz hranu i  vodu ukrali (isključili)  i svijetlo im ukrali (isključili struju) pored Života koji im se oduzima glađu, žeđu i bolešću.

Čudna je to  “ Božićna radost“ gdje je sestra pored mene gladna, žedna, bolesna i prozebla,  a ja je ne pomažem, progonjena je i obespravljena, a ja je ne branim.

Ali nije čudna , nego čudesna Božićna Radost gdje je brat gladan i dao sam mu jesti, žedan i dao sam mu piti, bolestan i pohodio sam ga, gol je bio i obukao sam ga, obespravljen je bio i branio sam ga…!

Niti jedan narod, pa ni hrvatski narod,  nije mogao, ne može i neće moći imati Život nego  propadanje, ako njegova većina nema djela Ljubavi , nego samo egoizam, prazne priče i svečane govore . Po djelima i plodovima se prepoznaje Ljubav za Boga, ali jednako tako i za svoga bližnjega kao za samoga sebe. Da to nije moguće, Bog nam to ne bi zapovjedio, niti nazvao Glavnom Zapovijedi o kojima o-visi sav Božji Zakon i svi proroci !!!  To je onaj ugaoni kamen preko kojega se pobjeđuje ili propada u svim osobnim, obiteljskim ili narodnim prilikama ili neprilikama. Jer, gdje je Ljubav tu je Bog i tu je nad-moć,  tu se na poraz ne pristaje niti se poraz poznaje . I tu nema svakodnevne kuknjave , kao u mnogim našim razgovorima, TV, društvenim mrežama  i drugdje.  Jer, tko kuka ? Kukaju kukavice!

Tamo gdje nema djela Ljubavi za svoju braću i sestre nema ni domoljublja ni Ljubavi za Onoga čije rođenje noćas obilježavamo, pa uzalud Ga dozivamo i uzalud im pričamo i pjevuckamo da ih „ljubimo“. Jer … Bog i Hrvatska se ne daju prevariti !

Sretan Božić  svima !

Sretan dolazak Onoga koji je zapovjedio, ne savjetovao, nego zapovjedio (!) za naše i svačije Dobro : „Dajem vam novu zapovijed: da ljubite jedni druge. Kako sam ja ljubio vas, tako vi ljubite jedni druge.“

predsjednik Katoličke udruge Kap dobrote

Vinko Franković