Djelatnost

Katolička udruga „Kap dobrote“ volonterska je udruga koja djeluje isključivo na terenu, pomažući na različite načine starim osobama lošeg imovinskog statusa, narušenog zdravlja, osamljenima… osobama koje se ne mogu brinuti za sebe, a o kojima se nema tko brinuti.

Članovi Katoličke udruge “Kap dobrote” su osobe koje su odlučile svoje slobodno vrijeme, svoja znanje, vještine i materijalna dobra darovati svojima bližnjima u potrebi. Članstvo dijelimo na tri skupine, prema tome na koji način članovi djeluju u Udruzi;

 • volonteri, aktivni članovi koji svoje usluge pružaju u socijalnoj službi, tehničkoj službi ili radom u tijelima Udruge bez potraživanja bilo kakve naknade i imovinske koristi za izvršenu uslugu. Trenutno u Udruzi aktivno djeluje više od 60 volontera. Budući da su iz dana u dan potrebe sve veće, bez obzira na porast osoba koje su spremne volontirati i razvijanje civilnog sektora te prepoznavanje volontiranja kao neprocjenjivog dobra kako za pojedinca tako i za širu društvenu zajednicu volontera uvijek nedostaje.
 • podupirajući članovi, fizičke i pravne osobe koje Udrugu podupiru molitvom u Zajednici kršćanske ljubavi ili materijalno-različitim donacijama.
 • počasni članovi, fizičke i pravne osobe koje su svojim radom na osobit način doprinijele širenju i ugledu Udruge.

Pomoć na terenu ostvaruje se kroz dvije službe, socijalnu i tehničku, koju sačinjavaju zaposlenici te volonteri koji se s obzirom na bazična znanja, sposobnosti i afinitete opredijele u kojoj će od te dvije službe volonterski raditi.

Zaposlenici obje službe, koordinatorica volontera, p.Cvek i jedan od članova upravnog odbora, sastaju se ponedjeljkom u prostorima Udruge kako bi obavijestili o aktivnosti iz prethodnog radnog tjedna, iznijeli potrebe korisnika, dogovorili se o aktivnostima i radnim zadatcima koji im prethode. Voditelji obje službe odgovorni su Upravnom odboru, provode njegove odluke i uključeni su u rad Upravnog odbora prema pozivu i potrebi.

Svakoga ponedjeljka održava se i sastanak volontera u pjevaonici crkve u Palmotićevoj. Volonteri i zaposlenici izmjenjuju bitne informacije vezane uz rad Udruge te direktan rad s korisnicima. Ovakav princip rada od iznimne je važnosti kako bi se održalo i osnažilo zajedništvo te dala potpora svima onima koji se svakodnevno u svome radu susreću s brojnim teškoćama osoba u potrebi, jer samo na taj način pomoć koju dajemo biti će istinska i ogovarajuća. Čovjeku možete dati bilo što materijalno, ali ništa ne može nadomjestiti ljudsku osamljenost. Čovjeku je najpotrebniji čovjek!! Najvažnije čovjek nosi u sebi. Ne može netko drugima dati ako ni sam u sebi nema osjećaj ljubavi, dobrote, poniznosti, nesebičnosti, milosrđa… Također, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu održava se i zajednička misa kako bi se dodatno osnažio duh zajedništva te kako bi sa još više vjere pristupali svim zadatcima koji nam prethode.

Pružanje pomoći potrebitima se sastoji od:

 • redovitih posjeta, zajedničkog razgovora, molitve…
 • obavljanja sitnih usluga poput; odlaska liječniku, u ljekarnu, nabavke kućnih potrepština, manjih popravaka po kući, organiziranje prijevoza i sl.
 • usluge pomoći u kući; pomoć pri pospremanju, priprema obroka i sl.
 • usluge njege u kući; pomoć pri osobnoj higijeni, vježbe, masaža i sl.
 • usluge praonice rublja
 • savjetodavne pomoći; upućivanje, informiranje i savjetovanje radi ostvarivanja socijalnih, zdravstvenih i drugih prava
 • osiguravanje paketa namirnica i higijenskih potrepština
 • osiguravanje drva za ogrjev