Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje slavimo nedjelju prije Uskrsa. Za sve vjernike to je uvod u Veliki tjedan. Na taj dan Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane uoči Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama gdje god bi on prošao jašući na svom magarcu. U spomen na taj događaj, na Cvjetnicu se prije mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama, a misa je posvećena Isusovoj muci te se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Potom nam prethodi  Veliki tjedan,  vremensko razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. Dani u Velikom tjednu ili vazmeno trodnevlje-Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota,  vrijeme je kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.

Veliki četvrtak- sjećanje na Posljednju večeru

Veliki petak-  sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu, nema sv. Mise

Velika subota- period  tišine, koja traje sve do Vazmenog bdijenja koje je vrlo bogato obredima:

  • Služba svjetla
  • Služba riječi
  • Krsna i potvrdna služba
  • Euharistijska služba

Po suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše, opaziše da je kamen od groba odvaljen; a bijaše vrlo velik.

Zatim anđeo reče ženama: “Znam, vi tražite Isusa Nazarećanina raspetoga. Zašto tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu kako reče! Dođite i vidite mjesto gdje je ležao. Sjetite se samo što vam je navijestio dok je još bio u Galileji, kad je govorio: Sin čovječji treba da bude predan u ruke grešnicima, da bude raspet i da treći dan uskrsne. Potecite žurno i javite njegovim učenicima, i Petru, da je ustao od mrtvih. I gle, on pred vama ide u Galileju, ondje ćete ga vidjeti, kako vam reče. Eto, rekoh vam.”

A one se žene sjetiše riječi Isusovih, brzo otiđoše s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše da obavijeste njegove učenike. I gle, Isus im iziđe ususret govoreći “Zdravo!” One poletješe k njemu, obujmiše mu noge i ničice mu se pokloniše. Tada im Isus reče: “Ne bojte se! Idite i javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!”